Mavi Okyanus Dijital Diş Hekimliği

Dijital diş hekimligi kavramsal olarak bilgisayar desteğiyle direkt olarak hasta ağzından dijital ölçü alma, tarama ve buna uygun restorasyon ve tedavilerin hazırlanabildiği günümüz teknolojisidir. SCAN /CAD/CAM sistemidir. Yani bilgisayar yardımıyla tarama, tasarım ve üretimdir. Klinikte kullanılan diğer teknolojik ekosistemi kapsasada yoğunlaşılan kısım SCAN CAD CAM.

Kavramsal olan kısımda yine sizlere hep haklı ve doğru olarak iyi bir hekim olma ve daha iyi bir tedavi için dijital diş hekimliğinin faydaları aktarılıyor; tedavi başarısını arttırmak, tedavi süresini kısaltmak, hekim-hasta konforunu arttırmak ve hastanın koltukta geçirdiği zamanı azaltmak hepsi dijital diş hekimliğinin amaç ve kapsamı.

Ama mezun olunca göreceğiniz, sektörün eğitiminizde daha az değinilen bazı gerçekleri var. İşletme ve pazarlama, her geçen gün bir çok diş hekimliği fakültesi açılıyor ve bir çok mezun veriyor. Yani artık dental sektör rekabet yoğun bir kızıl okyanus. Burada ürün, hizmet ve kişisel markalaşma vb. yöntemlerle ayrışarak, çekişmesiz pazar alanı olan mavi okyanuslara geçiş yapmak gerekli diye düşünüyor, fiyat rekabetinin sonu yok, dijital diş hekimliğinin burada ayrı bir fonksiyonu ortaya çıkıyor, pazarlama foksiyonu, ayrışma ve farklılaşma foknsiyonu.

Gerçekten bütün sektörlerde dijital ve dijitalizasyon kelimelerinin hasta, müşteri, pazar ne şekilde ifade ederseniz edin ciddi bir karşılığı var, insanlar dijital kelimesi devreye girince sanki teknolojiye insan faktöründen daha çok güveniyor.

Dental sektörde de dijital hastaya doğru şekilde aktarılırsa ciddi bir karşılığı var, Genç diş hekimleri ve adayları biraz daha avantajlı, doğal olarak dijital yetkinlikleri önceki kuşaklara göre daha iyi, artık el moniplasyonu ve yetenkleri kadar, dijital yetkinlikler ve becerilerde çok önemli,

Dental sektöre odaklanacak olursak artık hastalar daha bilinçli ve araştırıyor. Geziyor, karşılaştırıyor, özellikle x-y kuşak değişiklikleri müşteri sadakat seviyesini düşüyor. Pazarlama birinci ders için hep şu cümle ifade edilir, “Sadakat istiyorsanız, köpek alın” Artık hasta gerek kliniğe randevu oluştururken gerekse tedavi planını kabul ederken teknolojiyi ne kadar ve nasıl kullandığınızı değerlendiriyor ve karar vermesinde dijital diş hekimliği önem kazanıyor, dikkat ederseniz daha tedaviye başlamadık ve dijital diş hekimliğini hiç bir tanımsal yönü devreye girmedi. Pazarlayamadığınız ürün ve hizmetin ne kadar kaliteli olduğu hiç birşey ifade etmez.

Başka bir acı ama gerçek itirafı yeri gelmişken yapalım. Araştırmalar gösteriyor ki “Hasta memnuniyetinde tedavi kalitesi yüzde 30 bile değil” gerikalan kısmı, takım, iletişim, pazarlama, algı vb. faktörler. Çok iyi bir hekim olarak klinik işletmesin de başarısız olabilir veya daha az iyi bir hekim olarak başarılı bir esnaf olabilir. Genel olarak pazarlama ve dijital diş hekimliğinin çerçevesi hakkındaki bu fikirlerimizi paylaştıktan sonra artık kliniğe girebiliriz.

Yukarıda bahsettiğmiz gibi SCAN, CAD, CAM tarama, tasarım, üretimi içeren dijital diş hekimliğinin özellikle hekimler için giriş kapısı scan tarama ve tarayıcı kısmı olduğunu düşünüyor. Birde dijital gülüş tasarımı, Diş hekimleri cad ve cam kısmında ne şekilde hareket etmeleri gerekir, bu konuda şahsi fikirlerimi ilerleyen kısımlarda paylaşacağım.

Tarayıcı kısmında artık daha fazla firma ve model var ve bu artış devam edecek, bu kullanıcılar için faydalı bir durum. Dental sektör global büyük oyuncuları birçoğu ya kendileri üretti veya bu konuda firmaları satın almalara giderek dental gelecekte yer alma hamleleri yaptılar.

Örnek vermek gerekirse invisalign olarak bildiğimiz American Aligntech firması 2011 yılında israil iTero yu bünyesine katmıştı, yeni olarak ta CAD yazılım kısmında en önemli firmalaradan olan Exocad firmasını yaklaşık 376 milyon Euroya bünyesine kattı. Bazı üreticleri sıraladıktan sonra 3Shape i uzun süre ve yoğun kullanmış 3DISC Heron™ IOS, iTero ve Medit i deneyimlemiş biri olarak kendimce nasıl bir tercih yapmak gerekir konusunda bir kaç noktaya değineceğim.

3 Shape TRIOS
iTero Element

3DISC Heron™ IOS
Medit i500
Dentsply Sirona Primescan
Planmeca Emerald S
Carestream CS3700
Dental Wings Virtuo Vivo
GC Aadva IOS 200
Vatech EzScan
Shinning 3D Aoralscan

Bazı marka ve üreticiler bunlar, tarayıcı şeçimi konusunda çok detaya girmeyeceğim, Bir çoğunuz alana kadar çok değişiklikler ve güncellemeler olacaktır:) Ama bir çerçeve çizmek gerekirse

1-Siz şimdi ve yakın gelecekte tarama cihazı ile ne yapmak istiyorsunuz, sadece ortodonti, protez, aksesuar:)
2-Bütçeniz, fiyat performas
3-Destek kısmı, bayi güvenilirliği
4-Bağlantılar diğer dental ve dijital ürünlerle oluşturduğu eko sistem
5-Hassasiyet, Hız, ergonomi
6-Güncellemelerin sunuluş şekli

Bu konuda kendi bakış açılarım var ama buradan çok detaya girmek şuan çok gerekli değil diye düşünüyorum.
Bu konuda bir çok blog, değerlendirme karşılaştırma var, bunlara ulaşabilirsiniz, ,isteyen olursa bende liklerini paylaşabilirim.

Ve tarama kısmına geçecek olursak. Taramak sadece taramak değildir, taramayı sadece ölçü almak olarak değerlendirir ve düşünürseniz yukarıda bahsettiğimiz dijital diş hekimliğinin pazarlarlama ve show kısmı atlanmış olur, hekim ve adaylar olarak olarak bu ifadeler size biraz itici gelebilir, Ben sağlık kurumları yöneticiliği şapkası ile biraz daha esnek olabilirim diye düşünüyorum. İdealizm den vazgeçmeden piyasa koşullarına ayak uydurmak gerekiyor diye düşünüyorum.

İlk muayene hastaları elden geldiğince taranmalı, hasta ve varsa ebebeyinlerin taramayı rahat şekilde seyretteği bir sistem kurulmalı, ekran tv vb.

Tedavi planları hastaya kendi taraması üzerinden anlatılmalı ve dijital lab partnerler şeçilerek tedavinin devamınında dijital şekilde ilerleyeceği vurgulanmalı.

Genel konsette dijital kurgulanabilir.

Genel konset derken bazıları cam ve Cad kısmını düşünebilir ifade etmek istediğim bu değil, tam tersine tasarım ve üretim kısmına diş hekimlerinin kendilerinin veya klinik bünyesinde teknisyen üzerinden girmesi bana çok mantıklı gelmiyor. Bunun bir istisnası çok büyük ve yoğun olmak ayrıca yurtdışı hastalarına hizmet veren bir klinik olmak diye düşünüyorum.(süre-hız)

Hekimlerin enerji ve zamanlarını hasta ve kliniklerine yoğunlaşmaları daha mantıklı ve karlı diye düşünüyorum.

Bazı ürün ve hizmetler de klinik üretim veya son ürünü hizmet olarak almak tercihlerdendir. Klinik üretim ciddi yatırım maliyetleri, eğitimli, deneyimli personel giderleri ve sürekliliği, ayrıca güncel kalma maliyetleri açısından bazen zorlayıcı olabilir, zaman ve enerji alabilir.

Doğru cihaz, yazılım ekosisteminin kurulamaması, teknolojinin hızla değişmesi ve optimum edinme zamanının yanlış hesaplanması büyük setup riskleridir. Heyecanlı şekilde alınan pahalı cıhazlar, aksesuar olarak kalabilmektedir. Hekimler için bu enerji, maliyet ve zamanın hasta ve klinik için kullanılması daha efektif olabilmektedir.

Her sektörde olduğu gibi diş hekimliği ve ortodonti dijitalleşmekte, dijital diş hekimliği, yıllık yaklaşık %30 civarında büyümektedir. Ülkemiz dental sektörü de bu gelişmelere ayak uydurmaya çalışmaktadır. Gelecekte bu dijitalizasyona sekronize olabilen kişiler ve kurumlar marka değeri taşıyacaktır.

Dijital dişhekimşiği ve ortodonti trendinde turnikeye erken giren, çok vaka deneyimi sağlayan, doğru partnerlik ve çözüm ortaklığı ilerleyenler için gelecek vaat etmektedir. Trene doğru binmekle beraber lokomotif olma imkanı sağlayacaktır.

Yorumlar

Bir cevap yazın

    Biz Sizi Arayalım